Ordlista

Administrativt verktyg/Publiceringsverktyg/CMS
Ett publiceringsverktyg, innehållshanteringssystem eller CMS ( Content Management System) är ett verktyg för att sköta en webbplats. Tanken med ett CMS är att förenkla publicering av material på webben. Det enda du behöver är en webbläsare.

Banner
En banner är en klickbar (reklam-)yta på en hemsida som oftast innehåller en symbol, en logotyp eller en slogan med information om till exempel ett specialerbjudande. Bannern är länkad till en undersida.

EPI-server
EPIServer är en plattform för innehållshantering, så kallat CMS-verktyg. Det används för att enkelt och snabbt hantera information på webbplatser från en webbläsare. EPiServer är baserad på Microsofts.NET-teknologi.

SharePoint
Är en produkt från Microsoft. Det är ett webbaserat program som används för att hantera/ dela information inom ett företag via en webbportal på sitt intranät, extranät eller publika webbplats.

WordPress
Ett innehållshanteringssystem för bloggar och webbsidor. WordPress är open source och är ett av de populäraste verktygen på marknaden inom webbpublicering. Från att ha varit främst ett bloggverktyg är WordPress idag ett mångsidigt vektyg för innehållshantering

Joomla
Ett open scource-verktyg för innehållshantering. Joomla är tillsammans med WordPress ett av de största verktygen inom webbpublicering. Joomla har stöd för olika teman och insticksmoduler.

Open Source
Öpen källkod eller open source innebär att program har en källkod som är öppan för alla. Det innebär att vem som helst med rätt kunskap kan göra ändringar eller distribura programmet vidare.

Webbdesigner
Som webbdesigner bygger du upp en webbplats på Internet. Du designar sidorna genom att placera bokstäver, symboler, bilder och färger. Du arbetar även med ljud och rörliga bilder. Att skapa webbplatsens struktur och funktionalitet, det vill säga hur sidorna länkas till varandra tillhör också dina arbetsuppgifter.

Webbmaster/Webbansvarig
Svenska datatermgruppen rekommenderar att det engelska ”webmaster” bör översättas med webbansvarig. En webbansvarig är en person som sköter om en webbplats. En webbansvarigs arbete kan innefatta HTML-redigering, programmering, implementering av skript och program. Men ansvarsområdet och uppgifterna för en webbansvarig skiljer sig mycket åt och har en flytande innebörd. Närliggande befattningar är webbredaktör och informatör. På mindre webbplatser kan dessa två och webbmastern vara samma person.

Du har ansvaret för företagets information ut på Internet. Du ska se till att tekniken fungerar och att informationen är aktuell. Du bör både vara duktig på datorer och också ha en känsla för form.
Arbetar du på ett stort företag med omfattande information på Internet kanske du är mer en form av projektledare som samordnar jobbet medan andra producerar webbsidorna och administrerar webbservern. Du har det övergripande ansvaret.

Webbredaktör
Som webbredaktör sköter du ett företags webbplats på internet eller dess intranät. Webbredaktören ser till att informationen är aktuell, relevant, tillförlitlig och korrekt. Du ser också till att webbplatsen lever upp till alla de behov som de olika användarna har.

Tillgänglighet, användbarhet, sökmotoroptimering och andra betydelsefulla dimensioner av bra webb beror också på redaktörens skicklighet. En bra webbredaktör ser till att webbplatsen eller intranätet gör sitt jobb för besökarna.

Webbutvecklare
De som arbetar med att ta fram webblösningar och medverkar i arbetet med att bygga system för Internet/intranet kallas ofta för webbutvecklare eller systemutvecklare, webb. Detta är en person som är mer åt programmerings hållet, fast för internet.

Webbportal
Begreppet webbportal var väldigt populärt i slutet av 1990-talet att använda när man pratade om webbplatser och begreppet kan ha lite olika betydelse beroende på vem man frågar. En portal är egentligen en startpunkt till Internetresurser där man samlar flera ingångar ut till Internet på en och samma webbplats för att locka till sig så många besökare som möjligt.

En webbportal erbjuder också kringtjänster som t.ex gratis e-post, webbhotell, almanacka m.m. Det är just detta som skiljer en länkkatalog eller sökmotor från en portal.